Verzwaar-dekens en druk-vesten

VERZWAAR-DEKENS EN HET WAAROM ERVAN…

Hulpmiddelen die steeds meer worden gebruikt voor kinderen met ASS, zijn die met een “verzwarend of drukkend” effect: verzwaar-dekens, druk-vesten, verzwaar-kussens voor op de schoot.

Ze kunnen helpen bij overbeweeglijkheid en onrust, beïnvloeden het gedrag en hebben een positief effect bij het inslapen. Het zijn allemaal zaken die voor kinderen met ASS soms moeilijker lukken.

Hierbij spelen 2 factoren een belangrijke rol: warmte en geborgenheid. Maar er is meer.

Warmte
Warmte is uitermate belangrijk tijdens de eerste 7 levensjaren voor de groei van een kind. Rond de leeftijd van 7 wisselt het dan niet alleen zijn gebit, maar is zowat iedere cel van zijn lichaam al vervangen: het krijgt als het ware een nieuw lichaam.

In die eerste levensfase zijn kinderkleertjes van natuurlijke vezels beter dan synthetische vezels. Waar de eerste lichaamswarmte opwekken en vasthouden, laten de tweede het lichaam niet ademen, waardoor je gaat zweten, maar niet warm wordt.

Naast de warmte is ook de omhulling van belang.

Geborgenheid

Net na de geboorte buigt de jonge moeder zich rond haar kind, zoals een moederkat doet rond haar jongen. Tijdens de zwangerschap was de baby in beschermende vliezen gewikkeld. Na de geboorte worden deze vervangen door een omslagdoek: een pasgeboren kind heeft nood aan omhulling. Vandaar het vele gebruik van bakeren bij baby’s.

Kinderen met ASS
Kinderen met ASS hebben extra nood aan warmte en geborgenheid. Lichamelijk, maar ook geestelijk. Dat komt omdat het IK-principe, dat zich al vroeg in de ontwikkeling manifesteert, moeilijker zijn plaats kan vinden bij kinderen met ASS. Zij zitten vaak niet goed in hun vel en zijn dan ook regelmatig niet zo goed ‘vriend met zichzelf’. Dat komt precies omdat de verhouding tussen het geestelijke IK-principe en het lichaam verstoord is. Zo hebben zij niet altijd een even goede lichaamscoördinatie, terwijl er motorisch niets aan scheelt.

Dat IK speelt ook een cruciale rol in de verhouding tot anderen: een gesprek aangaan, vriendschappen of relaties onderhouden, inlevingsvermogen, … zijn zaken die vertrekken vanuit het IK. Dit loopt vaak moeilijker bij kinderen en jongeren met ASS, waardoor ze in de kou blijven staan: ze vinden geen aansluiting, voelen zich afgezonderd, en verbergen hun eenzaamheid achter sociaal wenselijk, maar aangeleerd gedrag.

Door de vertraagde of verstoorde IK-ontwikkeling, zie je kinderen met ASS vaak, vooral na incidenten, teruggrijpen naar veiligheid, warmte of de geborgenheid van een kleine ruimte.

Het is als een regresseren naar de veiligheid van een vroegere levensfase.

Verzwaar-dekens en druk-vesten
Deze hulpmiddelen helpen de kinderen en appelleren hen aan het “Blijf bij jezelf”.

Waar ze onvoldoende controle hebben over zichzelf, helpen deze middelen hen om zich niet te verliezen en mee te gaan in de drukte rondom. Op die manier slagen ze er beter in om hun focus te houden, ongewenst gedrag te voorkomen, of om voor het slapen gaan niet eindeloos in gedachten te blijven uitdeinen over de voorbije dag. Met de hulp van een verzwaardeken blijven ze makkelijker bij zichzelf, keren naar binnen, laten los en slapen in.

Warmte en geborgenheid…

Bij de pASSage bieden wij de mogelijkheid om een verzwaardeken of drukvest te huren. Neem gerust contact op voor meer informatie.