Nele Timmerman (°1980)

Ik ben Nele Timmerman en werk op vrijwillige basis als ASS-begeleider voor de pASSage.

Al van tijdens mijn middelbare studies was het voor mij duidelijk dat ik in het onderwijs zou stappen. Ik zette me toen al in voor jeugdbeweging en speelpleinwerking waar ik drie jaar hoofdmonitor was. Eens in het onderwijs koos ik voor de hoogste klas en probeerde naast het opnemen van mijn lesopdracht vooral bindmiddel te zijn voor de groep, maar ook voor de ouders: opvoeden is beste een samen-verhaal.

De jeugdbeweging ondersteun ik nog steeds vanuit de ouderraad, onder andere door jaarlijks met de kookploeg mee op kamp te gaan.


Op school merkte ik ondertussen wel dat ik jaar na jaar kinderen met een zorgvraag in de klas kreeg. Ik volgde de opleiding “Bachbloesemtherapeut” om meer voeling te krijgen met hoe hoogsensitieve kinderen beter kunnen begrepen worden.

Veel van deze inzichten helpen mij ook bij het begeleiden van kinderen met ASS.

 


In Ieper volgde ik de jaarcursus Gemoedspedagogie in de Kleine Volkshogeschool. Daar leerde ik vooral dat een leerkracht verschillende rollen en posities moet kunnen innemen en dus in de eerste plaats aandacht moet besteden aan zijn of haar persoonlijke ontwikkeling.

Daarna volgde ik er ook de vorming Mensbeeld en Autisme. Tijdens deze langdurige vorming kreeg ik meer inzicht in de bepalende factoren van de kind-ontwikkeling en hoe die soms anders verlopen in het geval van ASS.


Misschien nog belangrijker was, hoe ikzelf als pedagogische figuur, een positieve invloed kan uitoefenen op het welbevinden van kinderen en jongeren met ASS.

Veel van die zaken pas ik nu zelfs algemeen toe in mijn klaspraktijk, en nog meer specifiek in de begeleiding van kinderen binnen de pASSage.